Kinesio-Tape

A kineziológiai szalagok többek közt iizomhúzódás, húzódás, zúzódás, izomzúzódás, részleges szalagsérülés, bevérzések okozta panaszok ill. ízületi folyadékgyülemek oldására, fokozott izomtónus ill. izomgörcs enyhítésére, fájdalomcsillapításra, ízületigyulladás, rándulás, íngyulladás okozta bántalmakra, nyirokkeringés stimulálására, mozgásszervi rehabilitációra, egyéb mozgásszervi panaszok és mensturációs görcsök enyhítésére is alkalmazhat.

A kinesio-taping módszer a test öngyógyító képességének aktivizációján alapul a kineziológia alkalmazása által . Felismerte, hogy sok fájdalom az izmokat és az ízületeket körülvevő szövetek működési zavaraiból és ezen zavarok összjátékából ered. Az ízületi problémákat gyakran az ízület körül kialakult izomdysbalance (izmok egyoldalú aktivitásából következő izom asszimetria) váltja ki, melyet az ellenoldali izomelasztikusság és izomerő különbség idéz elő. Gyors izomtúlfeszítések rendszerint természetes védő kontrakciós reflexhez vezetnek. Ennek eredményei a sérülések. Ezek alapján fejlesztette ki Dr. Kenzo Kase a kinesio-taping módszer alapelveit, hogy a test öngyógyító mechanizmusát támogassa a zavart területeken. A cél az volt, hogy a zavart szervezetben keletkező folyamatokat receptor ingerekkel segítse, és így elősegítse az öngyógyítást.

A kineziológiai szalagot egyre több kezelőorvos és gyógymasszőr alkalmazza nap, mint nap. A színes szalagok jelen vannak a médiában is: a football-bajnokságokon, kézilabda- és football világbajnokságokon, európabajnokságokon, olimpiai játékokon is találkozhatunk velük, mivel egyre több sportoló alkalmazza a kinesio tape terápiáját.

MIRE JÓ A KINESIOLOGY TAPE (KINEZIOLÓGIAI TAPASZ / KINEZIOLÓGIAI SZALAG)?

A kineziológiai szalagok többek közt izomhúzódás, húzódás, zúzódás, izomzúzódás, részleges szalagsérülés, bevérzések okozta panaszok ill. ízületi folyadékgyülemek oldására, fokozott izomtónus ill. izomgörcs enyhítésére, fájdalomcsillapításra, ízületigyulladás, rándulás, íngyulladás okozta bántalmakra, nyirokkeringés stimulálására, mozgásszervi rehabilitációra, egyéb mozgásszervi panaszok és mensturációs görcsök enyhítésére is alkalmazható. A kinesiology tape – magyarul kineziológiai szalag – elasztikus tulajdonságai lehetővé teszik az izomműködés normalizálását, az ödémák egyidejű csökkentését, az inak és a szalagok támogatását, továbbá fájdalomcsillapító hatásúak, miközben kineziológiai tapaszon lévő különleges tapadó tulajdonságú akrilréteg csak a legritkább esetben okoz bőrirritációt. A kinesiology tapaszt különösen a krónikus fájdalom, izom- és ízületi rendellenességek mérséklésére lehet gyorsan és hatékonyan alkalmazni. A kinesiology tape a bőrre felragasztva 3-5 napig is fennmarad, nem gátolja a mindennapi életet, sőt alkalmazásával aktív életet élhetünk, sportolhatunk. Fürödhetünk is akár kinesiology szalaggal a bőrünkön. A kinesiology tape alkalmazása közkedvelt a sportgyógyászatban, élsportolók előszeretettel használják a kineziológiai tapaszt versenyeik alatt is, ízületi vagy izom eredetű problémájuk, sérülésük kezelésére.

Kinesiology Tape, kinesiology tapasz, kineziológiai szalag alapvető hatásai:

 • Az izomműködés javítása kinesiology taping terápiával 
  Az izomzat túlterhelése esetén az izom kötőszöveti részében repedések keletkezhetnek. Ezáltal a kiáramló folyadék az intersticiális térben nyomásnövekedést idéz elő, ez ingerli a nyomás- és fájdalomszenzorokat. Ennek következményei a fájdalom, a merevség, a duzzanatok, a tónusnövekedés és a tónusváltozás, amelyek a mozgatórendszer leggyakoribb panaszai. Ezen túl létrejöhet pl. az izomzat műtét utáni nemcsak hypertoniája, hanem hipotoniája is. Az izomzat mindkét esetben kezelhető kinesio-taping módszerrel és az izomműködés javulhat kinesiology tape használatával.
   
 • Keringési zavarok javítása kineziológiai szalaggal
  A gyulladások gyakran a test reakciói a szövetek sérüléseire. A kiáramló folyadék a sérült területen a duzzanat gyulladásához és a bőr és az izomzat között nyomásnövekedéshez vezet. A nyirokáramlásban zavar keletkezik, illetve stagnál. Az elasztikus kinesiology tape ezen a területen meg tudja emelni a bőrt, növeli a teret, és ezáltal csökkenti a nyomást és a nyirokkeringés javulását eredményezi.
   
 • Fájdalomcsillapítás kineziológiai tapasszal
  Mivel a kineziológiai tapaszok rátapadnak a bőrre, és a kifejtett testmozgás hatására a kineziológiai tapasz által kifejtett mechanikus elmozdítás a bőrben lévő mechanoreceptorok ingerlését eredményezi. A Melzack és Wall által kidolgozott “Gate-Control” elve vagyis a Melzack-Wall féle Kapuelmélet alapján ez közvetlen spinális síkon a fájdalom tompulásához vezet. A mechanoreceptorok gerincvelőbe vezető afferens idegei aktivizálják az agytörzsben lévő gátló szűrő sejteket és ezáltal csökkentik a fájdalomérzékelés erősségét a nagyagyban.
   
 • De miért olyan hatékony a Kinesiology taping módszer a fájdalomcsillapítás területén?
  Izomgyulladás esetén a bőr és az izom közötti terület komprimált. Ebből következik a nyirokfolyadék csökkentett mértékű kiáramlása a gyulladásos területről, amely a nyirokrendszer zavarához vezet. Ez a kompresszió és a nyirokfolyadék csökkent lefolyása ingerli a fájdalom receptorokat a bőrben és lokális fájdalom kialakulásához vezet. Ha a bőrt az érintett területen a kineziológiai szalag felhelyezése előtt és közben megnyújtjuk, a bőr a felragasztott kineziológiai szalaggal együtt a nyugalmi állapotba való visszahelyezést követően hullámos bőrráncot képez. Ez a bőrránc-effektus képezi a kinesio tape módszer legfontosabb alapelvét. A megemelés következtében fokozódik a nyirokképződés a kutis-subkutis területén lévő nyirok kapillárisaiban. Ezáltal a nyirokfolyadék egyszerűbben tud a nyirokrendszerbe visszajutni, csökken a nyomás a szövetközti térben így a bőr receptorok ingerlése csökken és a gyulladást fenntartható fájdalom csökkenésével, megszakad egy ördögi kör, és a gyógyulás organizációs szakasz hamarabb elindulhat.

 • Ízületi funkciók támogatása kinesiology tape-pel
  Az ízületek működését kinesiology tape-pel lehet segíteni. Az izomtónus befolyásolása az egyenlőtlen súlyeloszlást korrigálja, és ez egyensúlyt teremt az izomcsoportokban. A kineziológiai tapasz által a propriocepció stimulálásával jobb mozgásérzés érhető el. A funkcionális és mechanikus korrekciós kinesiology tape ragasztási technikák éppúgy, mint a passzív segítség, az ízületek működésének javulását eredményezik, fájdalomtompuláshoz vezetnek és ezáltal a gyógyulási folyamat lerövidü

MI A KÜLÖNBSÉG A KINESIOLOGY TAPE SZÍNEI KÖZÖTT?

Azonos márkájú és típusú, de különböző színű kinesiology tapaszok anyagukban megegyeznek. Kinesiology szalagok – vagy kinesiology tapaszok – színei közti különbségeknek a színterápiában van szerepe. KÉK, ZÖLD, LILA, FEKETE (hideg színek): nyugtató, pihentető; görcsoldás, ízületi és izomfájdalmak valamint gyulladás esetén nyújt segítséget PIROS, RÓZSASZÍN, NARANCSSÁRGA, BARNA (meleg színek): segít anyagcsere betegségek, keringési zavarok, alacsony vérnyomás esetén, valamint segít a hő termelő folyamatoknál TESTSZÍNŰ: semleges hatású, mivel az emberi bőr színe is, ugyanakkor melegítő szín SÁRGA: általában nyirokterápiánál alkalmazzuk, semleges hatású. A színek közti pontosabb különbségekért kérjük, forduljon a megfelelő szakemberhez!

VAN-E MELLÉKHATÁSA A KINESIOLGY TAPASZNAK?

A kinesiology szalag használatának a mai napig nincsenek ismert mellékhatásai. Mindazonáltal a következő kontraindikációk esetén a kinesiology tape (kinesiology szalag, kinesiology tapasz) használatát mellőzni kell:• nyílt sebek. • még meg nem gyógyult hegek. • ismert akril-allergia • pikkelysömör esetén. • terhesség első három hónapjában: kötőszöveti-zóna keresztcsont (genitális zóna) • amennyiben a szívbetegek viszketési ingerrel, illetve csalánkiütéssel reagálnak a kineziológiai tapaszra.


CrossTape

fájdalom csillapító tapasz

A CrossTape fájdalom csillapító tapasz az izom- és ízületi fájdalmak gyors megszüntetésére szolgál, hatásmechnaizmusa a triggerpont-terápiára és a Kínai Gyógyászatra alapoz.

A Cross Tape által:

 • A test saját energetikai rendszerét serkentjük
   
 • Gyors fájdalomcsillapító hatás – a tapaszokat fájdalomcsillapító akupontokra, izom triggerpontokra kell ragasztani. Mivel a tapasz hosszú ideig a bőrön marad, a kezelés folyamatosan zajlik, a meridiánok blokádmentes működödését biztosítva


Panoráma Park

Bükkszentkereszt, Napsugár u. Hrsz. 81/9           info@panorama-park.hu